Elke dag een ei verlaagt kans op hart- en vaatziekten

Door elke dag een ei te eten, zouden mensen de kans op een hart- of vaatziekte kunnen verkleinen. Dat blijkt uit een grootschalige Chinese studie die werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Heart.

Onderzoekers bekeken de gegevens van 400.000 Chinezen. Personen die dagelijks een ei consumeerden, hadden in vergelijking met mensen die geen eieren aten 18 procent minder kans om te overlijden als gevolg van een hart- of vaatziekte, zoals een hartaanval en beroerte. De kans op een hart- of vaatziekte in het algemeen bleek 11 procent lager.

Van de volwassenen wier gegevens zijn meegenomen in het onderzoek, at 13 procent dagelijks een ei. De gezondheid van deze groep werd vervolgens negen jaar lang in de gaten gehouden. Dat werd vergeleken met de gegevens van personen die geen eieren consumeerden. Daaruit bleek dat de laatste groep gemiddeld vaker een hart- of vaatziekte kreeg en hier mogelijk ook aan overleed.

De uitkomst van deze studie is verrassend, aangezien artsen eerder waarschuwden voor het veelvuldig consumeren van eieren. Volgens de Schijf van vijf zou men maximaal drie eieren per week mogen eten, omdat de eierdooier van negatieve invloed kan zijn op het cholesterolgehalte. Eigeel bevat zo’n 200 milligram cholesterol.

Omvang
Canqing Yu, medeauteur van de studie, laat aan CNN weten dat onderzoeken die beweren dat eigeel de kans op hart- en vaatziekten vergroot, vaak klein van omvang zijn en dat daarom niet kan worden aangetoond dat er een negatieve relatie bestaat tussen eieren en een verhoogd cholesterolgehalte.

De onderzoekers benadrukken wel dat het een observerende studie betreft, waarbij niet alle overige risicofactoren op hart- en vaatziekten zijn meegenomen.

Eieren op gewicht

Deze week zijn de eieren van de nieuwe kippen op het minimale gewicht. Wanneer er nieuwe kippen komen leggen ze eerst nog kleine eieren, die zijn te klein om in de winkel te verkopen. Zodra de eieren groot genoeg zijn kunnen ze voor consumptie in de winkel verkocht worden. Dit levert een beter prijs op, dus is dat altijd weer een heugelijk moment voor de familie Hooyer.

Nieuwe kippen

De stallen zijn schoon gemaakt en de nieuwe kippen zijn aangekomen. Kippen zijn gemiddeld ongeveer 14 maanden op Breeschoten. De kippen komen van een opfokbedrijf waar ze van kuiken tot een leeftijd van ongeveer 18 weken blijven. Zodra de kippen op Breeschoten aankomen beginnen ze na een paar weken eieren te leggen.

Geen fipronil op Breeschoten

Op Breeschoten is geen gebruik gemaakt van Fipronil voor de bestrijding van bloedluis bij de kippen. Daardoor zijn onze eieren volledig vrij van Fipronil. We zijn erg blij met onze keuze voor een biologisch bedrijf met minimaal gebruik van bestrijdingsmiddelen.