Op 10 maart is bij ons een nestje geboren, helaas wilde de voedster vanaf de geboorte niet eten en drinken. We hebben geprobeerd de voedster in leven te houden door oa worteltjes babyvoeding te geven. Helaas heeft dit niet geholpen en is de voedster na 4 dagen overleden. Vanaf dag 3 zijn we begonnen om de jongen met de fles te voeden, hieronder een verslag en een aantal foto's.

Hier zijn de jongen 3 dagen oud, de eerste dag dat ze met het flesje gevoed zijn. Met veel moeite hebben ze een klein beetje melk binnen gekregen (gewoon volle melk overigens). We zorgen vooral dat ze goed warm blijven.

Hier zijn de jongen 5 dagen oud, je ziet dat ze wat uitgedroogd zijn aan de rimpels in de huid. Ze drinken al wel wat beter. Het mandje waar de konijntjes in zitten staat de hele dag bij de kachel, zo blijven ze lekker warm.

We voeden de konijntjes met een flesje voor jonge katjes. De speen is eigenlijk veel te groot maar een kleinere konden we niet zo snel vinden. Toch drinken ze steeds beter. We voeden nog steeds 3 keer per dag, dat kost ons elke keer ruim een uur.

Na 4 dagen is één van de 6 jongen dood.

De jongen zijn nu 10 dagen en drinken vlot.

Na 12 dagen zijn we over gegaan op 2 voedingen per dag. Per keer drinken ze nu elk ruim 10ml melk en de oogjes gaan open.

We maken geen gebruik van de melkpoeder combinatie zoals wordt geadviseerd op www.konijnenbelangen.nl. Tot nu toe gaat het met volle melk prima.

 

We zijn langzaam begonnen om toch het kunstmelk mengsel te gebruiken zoals hierboven aangegeven. De kleintjes groeien namelijk niet snel genoeg.

Op deze foto zijn de kleintjes 18 dagen oud. We hebben ze in een grote kooi gedaan omdat ze uit het nestje klimmen.

We hebben lange tijd gebruik gemaakt van een 5ml flesje van Pet Products, gemaakt voor jonge katjes. Dit gaat niet echt goed, de speen is te groot en te hard. We hebben nu een Beaphar set (zuigflesje) besteld, hopen dat dat beter gaat.

20 dagen oud. De konijntjes drinken nu 2x daags met 50% gewone melk en 50% kunstmelk en groeien goed.

Het fles je van Beaphar is ondertussen binnen. `

De konijntjes zijn nu 22 dagen oud. Het flesje van Beaphar is een succes, ze drinken hier veel beter uit. Vandaag hebben zo ook voor het eerst 100% kunstmelk mengsel gehad. Ze groeien als kool en wegen nu tussen de 180 en 220 gram.

Helaas is gisteren het gele konijntje dood gegaan. De overige 4 zijn nu 4 weken oud en drinken goed. Daarnaast eten ze wat hooi, droog brood en een heel klein beetje wortel en appel.
We zijn ondertussen in week 5. De kunstmelk is bijna op, gelukkig eten en drinken ze al redelijk. Ze wegen nu ongeveer 400 gram.
De konijntjes zijn nu ruim 6 weken oud. Afgelopen week hebben we ze gespeend. Ze eten en drinken nu volledig zelfstandig. Ondertussen zijn ze ook verhuist van de kooi in de keuken naar het konijnenhok in de schuur. Daar hebben ze wat meer ruimte, want ze zijn al behoorlijk gegroeid. Ze wegen nu ongeveer 600 gram.

Ondertussen zijn de konijntjes 8 weken oud. Ze zijn nog steeds klein voor de leeftijd, maar prima gezond en erg tam. We hebben ook een nieuw thuis gevonden voor alle vier de konijntjes.

Deze foto is van Flip, hij is een jaar oud en heeft een prima leven bij z'n nieuwe baasjes in Lelystad.

Wil je zelf een nest kleine konijntjes met de fles groot brengen, bereid je dan voor op heel veel werk. De eerste 3 weken waren een ramp, daarna werd het gemakkelijker. Zorg vooral dat je direct een goed flesje hebt. Voor grote konijnen zoals deze vlaamse reuzen voldeed het flesje van Beaphar prima.